Owsianka malinowa na ciepło - kremowa, lekko kwaskowa i
chrupiąca dzięki płatkom migdałowym. Zazwyczaj jadam owsianki na zimno,
zalane mlekiem, odstawione na noc do lodówki. Ale teraz, gdy mam rano więcej czasu, przekonałam się do owsianek na ciepło. Malinowa swoją
konsystencją i smakiem bije na głowę śniadania na zimno 👌👌 i
zdecydowanie będę robić ją częściej. Maliny można zastąpić innymi owocami, np. truskawkami.
50g płatków owsianych górskich
szklanka mleka lub napoju roślinnego
1 łyżeczka ksylitolu (lub więcej gdy wolisz słodszą owsiankę)
szczypta soli
1 łyżka płatków migdałowych
pół szklanki malin (mogą być mrożone)
szklanka mleka lub napoju roślinnego
1 łyżeczka ksylitolu (lub więcej gdy wolisz słodszą owsiankę)
szczypta soli
1 łyżka płatków migdałowych
pół szklanki malin (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Do garnka wsyp płatki owsiane, zalej mlekiem. Mleko
powinno zakrywać płatki. Postaw garnek na małym ogniu. Dołóż maliny,
ksylitol, sól i migdały. Mieszaj co jakiś czas, gotuj 5-7 minut, aż
owoce się rozpadną, a owsianka zgęstnieje. Udekoruj owocami i podawaj od
razu.
uwielbiam owsianki z malinami!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńChcę zrobić owsiankę Malinową po obejrzeniu tego wpisu ..., wygląda ciekawie i pysznie. Pozdrowienia z Indonezji.
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie i pozdrawiam :)
UsuńPyszne ciepłe śniadanko.
OdpowiedzUsuń